Het jonge Zuiden


Een graat van vulkaantoppen deelt het zuidelijk eiland in tweeën. Terwijl aan de oostkant vaak vochtig, aan de westkant schijnt overwegend de zon. Daar, in het dal van de Aridane is het ideaal voor het verbouwen van bananen. Hier ligt Los Llanos de Aridane, in grootte tweede stad van La Palma. Er heerst een typisch Canarische sfeer met kleine straatjes en historische gebouwen. Rondom het Plaza de España vind je gezellige barretjes, terrasjes, restaurants en winkels en een groente- en fruitmarkt. Meer naar het zuiden ligt, verscholen tussen de bananenplantages, Puerto Naos. Een toeristisch plaatsje aan de rotsachtige kust. Door de beschermde ligging is de temperatuur vrijwel altijd aangenaam. Aan de westelijke kant overwegen verder de pijnbomen op steile vulkaanhellingen.
Aan de oostzijde van de vulkaanrug ten zuiden van Santa-Cruz, in de buurt van het vliegveld, ligt Los Concajos. Niet veel meer dan een grote verzameling vakantie-appartementen en hotels. Er is een strand dat voor Palmese begrippen groot. is. Meer naar het zuiden bevinden zich nog enkele stroken laurierbos.

Hoog over de toppen van de ruggengraat loopt de vulkaanroute, door een uniek landschap dat zijn weerga niet kent. Zowel vanuit het oosten als het westen zijn er wandelingen omhoog naar de vulkaanrug mogelijk. Het verhaal gaat dat bij een vulkaanuitbarsting een groot deel van het westelijk eiland in de oceaan zou kunnen schuiven. De bijbehorende tsunami zou hele delen van de Amerikaanse oostkust onder water zetten. Voorlopig lijkt het niet zo'n vaart te lopen.

Bij Fuencaliente in het zuiden van La Palma wordt in rotspannen zout uit de oceaan gewonnen. Op loopafstand liggen een paar kleine rotsstrandjes waar je kunt zwemmen. Een van de strandjes ligt midden tussen de bananenplantages, een ander ligt aan de voet van twee vuurtorens. Net ten Noorden daarvan ligt aan de voet van de San Antonio en de Teneguia (de jongste vulkaan) een kaal en rotsig gebied waar je, met een beetje fantasie, een maanwandeling kunt maken.

Hier kun je impressies bekijken van Puerto Naos, de Vulkanenroute, de westflank van de Cumbre Vieja, en het gebied bij San Antonio en de Teneguia.
Vulkaanroute
De Teneguia
Strand Puerto Naos
Cumbre Vieja